Categories
Blog

Inovativna linija obuće za dijabetičare napravila revoluciju u svakodnevici poduzetnika

U Hrvatskoj postoji više od 260.000 odraslih osoba kojima je dijagnosticirana šećerna bolest, a procjenjuje se da se broj oboljelih povećava iz godine u godinu. Istraživanja pokazuju da samo 60% oboljelih osoba u Hrvatskoj ima postavljenu dijagnozu i sukladno tome, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih veći i od 400 000 odraslih osoba. Drugim riječima, svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima dijabetes. Među njima je i velik broj poduzetnika, na koje ova bolest utječe na specifične načine.

Nužna promjena životnog stila

Šećerna bolest je poremećaj u kojem je razina glukoze u krvi iznad normalnih vrijednosti, a posljedica je poremećaja izlučivanja inzulina, njegovog djelovanja ili kombinacije navedenog.

Dijabetes, kao i svaka druga kronična bolest, sa sobom nosi cijeli niz komplikacija i zahtijeva drastičnu promjenu životnog stila. Poduzetnice često stavljaju pred sebe velike ciljeve i dan se nerijetko svede na jurcanje po sastancima, sjedenje za radnim stolom ili u automobilu, neredovite i nezdrave obroke i gotovo nikakvu tjelovježbu.

„Meni je dijabetes dijagnosticiran 2009. godine, nakon 11 punih godina takvog tempa i moram priznati da mi je u početku bilo vrlo teško drastično promijeniti životni stil. Dijabetes podrazumijeva nekoliko manjih, zdravih obroka dnevno (ne sendviče ili peciva), svakodnevno kretanje, redovito uzimanje lijekova i čestu samokontrolu razine šećera u krvi. Sve to nije jednostavno ubaciti u radni dan. Poseban izazov predstavljaju seminari, konferencije ili pak dugi sastanci jer nije jednostavno objasniti zašto baš sad ustajete i „nestajete“ na nekoliko minuta. Radi se o jasnom osjećaju pada razine šećera kada jednostavno gubite fokus“, priča Ivana Pukšec, direktorica Metis Consultinga i naša članica, samo jedna od brojnih poduzetnica koje se bore s dijabetesom i svim izazovima koji dolaze uz ovu bolest.

Trikovi za lakšu svakodnevicu

Govori li se dovoljno o ovim svakodnevnim problemima s kojima se nosi jako velik broj ljudi?

„Razumijevanje javnosti zadnjih je godina sve veće, ali samo zato što, nažalost, ima sve više osoba u poslovnoj zajednici koje obolijevaju od dijabetesa ili nekih drugih bolesti povezanih s ovim specifičnim životnim stilom. Danas je moguće „ugurati“ trening prije radnog dana ili za vrijeme pauze za ručak, a restorani nude raznoliku ponudu pa ni jedenje vani više ne predstavlja problem (naravno, ako preskočite taj komad torte na koji vas nagovaraju)“, kaže Ivana.

Postoje različite metode kojima si oni oboljeli od dijabetesa mogu olakšati svakodnevicu, kako kod kuće, tako i na radnom mjestu.

„Kod borbe s dijabetesom najvažnije je prihvatiti činjenicu da vam je to suputnik do kraja života i stil života prilagoditi tome. Meni osobno najteže je bilo priviknuti se na novi režim prehrane. Prije bi često preskakala doručak, ručala u letu i tek navečer pojela nešto konkretno. Danas je prvi obrok nakon ustajanja, čak i prije prve kave. U torbi uvijek imam neki zdravi snack za one duge sastanke i vrijeme provedeno izvan ureda“, otkriva.

Pospremite štikle

Najčešći problem dijabetičara je tzv. dijabetičko stopalo. Zbog oštećenih perifernih živaca i loše cirkulacije dijabetičari često izgube osjet u stopalima i tada najmanja ozljeda može dovesti do tragičnih posljedica. Ranice mogu prerasti u kronične ulkuse, a oni se mogu inficirati i prerasti u gangrenu, a zatim dolazi do prijetnje amputacije inficiranog dijela ili čak cijelog stopala. Da bi se to spriječilo, izuzetno je važno pravilno odabrati obuću.

„Kako radim u uredu, svakih sat-dva obavezno napravim pauzu i „protegnem noge“. To može biti kratka šetnja, lagano istezanje, bilo što da pokrenem cirkulaciju. I naravno, udobna obuća. Nakon godina nošenja neudobnih potpetica i preuske obuće imala sam svakodnevne grčeve u nogama i stopalima, natiske, žuljeve te natečena i bolna stopala. Lako je bilo kada sam bila u uredu i mogla ispod stola obuti papuče, ali odlasci na sastanke postali su jako bolni. Tako sam cipele na petu poklonila prijateljicama, a ja u svoj ormar uvela anatomsku i sportsku obuću“, priča Ivana.

Modeli u kojima ćete osvojiti svijet

Francuski brand PodoWell® od davne 1930. godine proizvodi ortopedsku obuću koja je idealna za sve one kojima nisu nepoznati bolovi u nogama. Zahvaljujući bogatom iskustvu i tehničkim inovacijama, ovaj francuski proizvođač postao je stručnjak za udobne cipele. Suradnja između PodoWella i ortopedske industrije rezultirala je raznovrsnim inovativnim cipelama koje pružaju stabilnu i udobnu prilagodbu svakom životnom stilu.

PodoWell® cipele izvrsne su za umorne noge, ali i za pacijente koji pate od ulceracije, neuropatije, dijabetesa, edema ili postoperativnog oticanja i zavoja. Posebno se preporučuju kao zaštita i prevencija za sve osobe s blažim i težim oblikom dijabetičkog stopala.

Kombinacija znanja i tehničkih materijala rezultirala je širokim rasponom inovativnih i kvalitetnih proizvoda pa se tako u ponudi nalazi jedinstvena i fleksibilna obuća koja osvaja svojom elegancijom. Materijali od kojih je ova obuća izrađena antibakterijski su i većinom perivi u perilici na 30°C.

Prije nego što je ova obuća bila dostupna na našem tržištu, situacija nije bila baš bajna.

„U prvo vrijeme je bilo grozno, ponuda na tržištu i nije bila baš zadovoljavajuća, a sve cipele izgledale su kao da su namjerno napravljene za već odavno umirovljene gospođe. Sve dok preko Women in Adria nisam saznala za tvrtku Erdelić i oduševila se jer u svojoj ponudi imaju zaista različitu anatomsku obuću. U ponudi postoji sve od cipela elegantnog dizajna koje odlično izgledaju i u svečanijim prilikama, pa sve do cipela za malo ležerniji stil i izuzetno mekanih tenisica za slobodno vrijeme. U velikoj ponudi različitih modela i boja sigurno će svaka žena pronaći cipelu u kojoj će samouvjereno pokoriti svijet, bez da razmišlja o žuljevima ili bolovima u stopalima“, poručuje Ivana.

Detaljne informacije o ovim proizvodima pronađite na web stranici i društvenim mrežama.

Foto: Erdelić d.o.o., Unsplash
Članak preuzet s portala Women in Adria