Categories
Blog

Mary Jane cipele ikonički su model čija se popularnost nastavlja i danas

Ovo je model cipela koji se kroz cijelu povijest mode kontinuirano pojavljuje kao neki sinonim ženstvenosti. Nosila ih je čak i Alisa u zemlji čudesa, a Carrie Bradshaw zna koliko vrijede – upoznajte Mary Jane!

Stripovsko podrijetlo “cipela za lutke”

Mary Jane je američki izraz za cipele jednostavnog izgleda koje karakteriziraju niske potpetice, široki i zaobljeni nisko rezani prednji dio i remenčić s jednom ili više traka preko stopala. Laički se mogu opisati kao „cipele za lutke“.

Svaka priča ima početak, a početak ove pronalazimo u stripu kojeg je stvorio autor Richard Felton Outcault koji se naziva „ocem nedjeljnog stripa“. Njegov strip Buster Brown prvi je puta objavljen 1902. godine u New York Haraldu, a govori o avanturama Bustera Browna, „šefa“ u skupini nestašne djece, u koju je uključena i njegova mlađa sestra Mary Jane.

Mary Jane je bila jedini lik baziran na stvarnom životu jer je sam autor imao kćer istog imena. Ogroman uspjeh stripa uvjerio je kreatora da mnogim proizvodnim tvrtkama proda licencu i dozvolu za korištenje njegovih likova za njihove robne marke. Tako je, među ostalim, Buster Brown postao zaštitni znak proizvođača obuće Brown Shoe Company, danas industrijskog giganta.

Ta tvrtka je tada angažirala glumce da obiđu zemlju, nastupajući kao likovi Bustera Browna u robnim kućama, kazalištima i trgovinama obućom od 1904. do 1930. godine. Ova strategija pomogla je tvrtki Brown Shoe Co. da postane najpoznatiji brend s likovima Bustera Browna. Stil cipela koje su nosili Buster Brown i Mary Jane postao je poznat po njezinom imenu, Mary Jane.

Dio modne povijesti i kulture

Krenule su kao cipele za lutke, zatim su postale dječje cipele za oba spola, a od 1920. godine poslale su jako popularne među ženama. Ta popularnost nastavila se kroz modnu povijest razvijati kao bezvremenska, udobna, praktična, ali i omiljena ženska cipela s dozom ženstvenosti.

Ove cipele dio su bajki, filmske i glazbene industrije, raznih folklornih skupina diljem svijeta, mnogih modnih stilova te su dio modne povijesti i kulture. Mary Jane su odabir likova poput Velme Dinkley, članice Scooby-Doo bande, koja je imala crveni par, a tu je i dobro poznat par u boji rubina koje je nosila Dorothy iz Oza.

U 30-im godinama nosila ih je Shirley Temple, najpopularnija dječja filmska zvijezda u filmovima. U 60-ima su postale neizostavan dio stila modne ikone Twiggy, a u 90-ima najuspješniju siluetu cipela nosila je američka rok glazbenica i glumica Courtney Love.

U 2000-ima ih je ponovno popularizirala serija „Seks i grad“, u kojoj Carrie ulazi u Vogue arhivu i pronalazi crne autentične Manolo Blahnik Mary Jane na petu za koje kaže da je mislila da su samo urbani mit.

Kroz modnu povijest uvijek se nešto vraća u nekom suvremenijem obliku. Tako su i popularne Mary Jane poprimale razne oblike. No, DNK te siluete uvijek je ostao poznati remenčić koji prelazi preko stopala.

Udobne i praktične cipele

Ovaj bestseler među cipelama dodat će suptilnu dozu stila svakoj modnoj kombinaciji, pa je svakako pametno u svom ormaru napraviti mjesta za njih! Zahvaljujuči našoj članici Silviji Erdelić, čija tvrtka Erdelić d.o.o. zastupa najbolje komfor europske brandove, širok izbor najudobnijih Mary Jane modela na našem tržištu ne nedostaje.

Mary Jane je model cipela koji je tražen tokom cijele godine. Klasičnog su izgleda i iznimno praktične. Pomno smo odabrali modele koji se bez problema stilski uklapaju u elegantni ili sportski look s fokusom na beskompromisnu udobnost.

Ponuda uključuje različite modele. Tu su veganski modeli branda Arcopedico koje teže svega 125 grama, a tu su i one s memory pjenom brenda PodoWell pogodne za najosjetljivija i široka stopala. Želite li cipele od fine stretch kože, brand Fidelio predstavlja cipele namijenjene i nezgodnom hallux valgus problemu. Ako vas interesira fleksibilan potplat, tu je brand Grunland čiji modeli jednostavno prate prirodan hod. Odaberite idealan model za sebe i osjećajte se klasično – ženstveno!

Foto: Pinterest, 123rf, Erdelić d.o.o

Članak preuzet s portala Women in Adria.