Uzročnici bola kol 2

Koji su najčešći uzročnici bolova u stopalima?

Najčešći uzročnici bolova u stopalima su loše cipele koje ne odgovaraju vašoj nozi, žuljevi, spuštena stopala, nošenje visokih peta i neprikladna obuća.

Najčešće deformacije stopala i prikladna obuća?

Hallux valgus je u velikoj većini slučajeva prirođena deformacija ali i mnoge moderne navike današnjice pogoduju razvoju deformiteta i dodatno ga pojačavaju. Hallux Valgus je bolna „kvrga“ na vanjskom dijelu palca koja nastaje kada se nožni palac počne zakretati prema drugom prstu. Preuska obuća koja izaziva pritisak i učestalost nošenja visokih peta dodatno razvijaju deformitet. Kod cipela sa visokim petama, težina se sa pete prenosi na prste, a uski prostor pritišće prste međusobno, približava ih i deformira. Takva obuća potiče razvoj deformiteta, ona žulja i smeta “kvrgu” koja je nastala s vanjske strane palca i to je mjesto sklono bolovima i upali. Da bi to spriječili osim jednostavnih separatora, udlaga i noćnih ortoza na tržištu postoji i obuća namjenjena upravo za hallux deformaciju. Obuća ima poseban umetak koji ne stvara pritisak na kost.

Spušteno stopalo je naziv za deformaciju koja predstavlja spuštene i ravne svodove stopala. Kod spuštenih stopala se opterećenje prenosi na nogu jer kod takvog stopala je izgubljena