Spušteno stopalo kol 3

Javlja se umor u nogama, bol u stopalu, mišićima i leđima jer hod nije elastičan. Deformacija se razvija postepeno i potrebno je reagirati u doba adolescencije pravilnim izborom obuće i ulošcima. Zbog nepravilnog opterećenja u starijoj životnoj dobi javljaju se degenerativne promjene, problemi s cirkulacijom koji izazivaju proširene vene i mnoge druge tegobe. Nošenjem kvalitetnog anatomskog uloška ili anatomski oblikovanog gazišta u cipeli umanjujete razvoj deformacije.

Petni trn Glavna karakteristika petnog trna je izrazita bol kod prvih jutarnjih koraka i kod dugog sjedenja. Radi se o mikrooštećenju plantarne facije odnosno ligamenta koji se nalazi na donjem dijelu stopala od pete do prstiju. Oštećenjem funkcije ligamenta koji održava svod stopala i amortiziranje pri hodanju dolazi prilikom nošenja istrošene i tvrde nekvalitetne obuće koja ne dopušta kretanje stopala.

Dijabetičko stopalo je komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti. Pojačana osjetljivost na promjene koje se javljaju na tijelu zbog oštećenja živaca (neuropatije) utječu i na stopala. Kod poremećaja lučenja znoja i masnoća koje kod hoda štetno djeluju na kožu uzrokuju pucanje kože i nastajanje rana. Liječenje i zacjeljivanje tih rana je otežano radi oštećenja krvnih žila i poremećaja imunološkog sustava, što dovodi i do stvaranja pogodnih uvjeta za razvoj bakterija i infekcija vezivnog tkiva, mišića i kostiju.

Da bi se izbjegle teške posljedice vrlo je važno na vrijeme krenuti s kvalitetnom njegom stopala i izabrati prikladnu obuću. Obuća za dijabetičare mora biti iznimno meka, široka i udobna po mogućnosti bez unutarnjih šavova. Dijabetičari radi poremećaja osjeta često ne osjete žuljanje i nabore unutar obuće što dodatno stvara rizik od razvijanja rana i infekcija. Na tržištu je dostupna specijalno dizajnirana obuća bez unutrašnjih šavova i od antibakterijskih tehnoloških materijala namijenjena posebno za dijabetičare (PodoWell).

Trudnice i bol u stopalima Česta bol u stopalima kod trudnica i problemi s venama zbog spuštenih svodova stopala javljaju se zbog nepravilnog položaja i vene nemaju dobru mišićnu potporu koja pumpa krv iz potkoljenice. Vrlo je važan odabir kvalitetne anatomske obuće u svrhu prevencije problema s cirkulacijom i kako bi stopalima pružili potrebnu potporu.

Kako prepoznati kvalitetnu anatomsku obuću?

Anatomska obuća je izrađena od visokokvalitetnih materijala. Ističemo prirodnu biljno štavljenu kožu, drvo, pluto ili tehničke tkanine sa posebnim antibakterijskim svojstvima. U proizvodnji se koriste ekološki materijali koji ne zagađuju okolinu i ne štete zdravlju.