Spušteno stopalo kol 3

Nošenjem kvalitetnog anatomskog uloška ili anatomski oblikovanog gazišta u cipeli umanjujete razvoj deformacije te općenito umor i bol stopala.

Petni trn – glavna karakteristika petnog trna je izrazita bol kod prvih jutarnjih koraka i kod dugog sjedenja. Radi se o mikrooštećenju plantarne facije odnosno ligamenta koji se nalazi na donjem dijelu stopala od pete do prstiju. Oštećenjem funkcije ligamenta koji održava svod stopala i amortiziranje pri hodanju dolazi prilikom nošenja istrošene i tvrde nekvalitetne obuće koja ne dopušta kretanje stopala.

Dijabetičko stopalo je komplikacija koja se javlja kod oboljelih od šećerne bolesti. Pojačana osjetljivost na promjene koje se javljaju na tijelu zbog oštećenja živaca (neuropatije) utječu i na stopala. Kod poremećaja lučenja znoja i masnoća koje kod hoda štetno djeluju na kožu uzrokuju pucanje kože i nastajanje rana. Liječenje i zacjeljivanje tih rana je otežano radi oštećenja krvnih žila i poremećaja imunološkog sustava, što dovodi i do stvaranja pogodnih uvjeta za razvoj bakterija i infekcija vezivnog tkiva, mišića i kostiju.

Da bi se izbjegle teške posljedice vrlo je važno na vrijeme krenuti s kvalitetnom njegom stopala i izabrati prikladnu obuću. Obuća za dijabetičare mora biti iznimno meka, široka i udobna po mogućnosti bez unutarnjih šavova. Dijabetičari radi poremećaja osjeta često ne osjete žuljanje i nabore unutar obuće što dodatno stvara rizik od razvijanja rana i infekcija. Na tržištu je dostupna specijalno dizajnirana obuća bez unutrašnjih šavova i od antibakterijskih tehnoloških materijala namijenjena posebno za dijabetičare (PodoWell).

Trudnice i bol u stopalima – Velike promjene s kojima se susreću žene u trudnoći znaju predstavljati pravi izazov. A kod promjena je najvažnije prihvatiti ih i izvući najbolje. Naglim povećanjem kilograma statika tijela se mijenja, pojavljuju se grčevi u mišićima, bol u kičmi i proširene vene, a zglobovi postaju nestabilni i stopala se spuštaju. Upravo su stopala vaš temelj i sav teret je na njima, a posebno u trudnoći i zato obuća za trudnice mora biti pomno odabrana kako bi vam najbolje služila. Možda do sada niste poklanjali posebnu pažnju izboru obuće, no u trudnoći će se i to promijeniti. Za trudnice je izuzetno važno da nose kvalitetnu obuću koja podupire svod stopala i rasterećuje ga. Takva obuća potiče i cirkulaciju i stoga je važno odabrati laganu, mekanu i iznimno udobnu obuću. Obuća mora biti prostrana kako bi spriječila oticanje stopala i nastanak žuljeva.

Kako prepoznati kvalitetnu anatomsku obuću?

Anatomski oblikovana obuća je izrađena od visokokvalitetnih materijala i u strogo kontroliranim uvjetima, te nose znak kvalitete i/ili certifikat. Ističemo prirodnu kožu i tehničke tkanine sa posebnim antibakterijskim svojstvima. U proizvodnji se također koriste ekološki materijali koji ne zagađuju okoliš i ne štete zdravlju, a komfor se bazira na ortopedskim pravilima. Proizvodnja specijalne i zdrave obuće locirana je u europskim zemljama uz stroge kontrole i sa dugom tradicijom.