Anatomska obuća kol 1

Što je anatomski oblikovana obuća?

Anatomski oblikovana obuća označava specijalnu kategoriju obuće kojoj je posvećena posebna pažnja kod oblikovanja uloška i gazišta. Ulošci i gazišta oblikovani su na način da rasterećuju tegobe koštano-mišićnog sustava (kralježnica, koljena, zglobovi, stopala) i potiču pravilnu posturu odnosno držanje tijela. Anatomski oblikovan uložak ili gazište rađeno je po svim pravilima ortopedske tehnike i u svrhu zdravlja stopala.

Anatomski oblikovana obuća ima vrlo važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i funkciju održavanja optimalnog odnosa površine stopala s površinom po kojoj se krećemo.

Kome je namijenjena anatomski oblikovana obuća?

Anatomski oblikovana obuća je namijenjena ljudima različite životne dobi koji se žele osjećati udobno i zdravo. Posebno je namijenjena osobama kojima profesija zahtijeva dugotrajno stajanje, koji pate od raznih tegoba i bolova stopala, te svima koji ne pristaju na kompromise kod odabira udobne obuće.

Kako anatomska obuća utječe na zdravlje?

Anatomska obuća utječe na opće zdravlje stopala i nogu jer je konstruirana da bi maksimalno rasteretila tegobe. Ovisno o problemu ili deformaciji stopala potrebno je prilagoditi obuću koja je namijenjena za isti. Kod anatomske obuće posebna pažnja je posvećena prvenstveno gazištu obuće kako bi poticalo prirodan položaj. Visina pete od 2,5 do 5 cm prihvatljiva je po preporuci ortopeda.

Koji su najčešći uzročnici bolova u stopalima?

Najčešći uzročnici bolova su nekvalitetne cipele koje ne odgovaraju vašim stopalima, kriva veličina ili širina obuće, žuljevi i natisci, otečenost, spuštena stopala, nošenje visokih peta i neprikladna obuća.

Najčešće deformacije stopala i prikladna obuća?

Hallux valgus je bolna „kvrga“ na vanjskom dijelu palca koja nastaje kada se nožni palac počne zakretati prema drugom prstu. Uzrok razvoja Hallux valgusa ili čuklja je prvenstveno spušteno stopalo, preuska obuća koja izaziva pritisak i učestalost nošenja visokih peta koje dodatno razvijaju deformitet. Kod cipela sa visokim petama, težina se sa pete prenosi na prste, a uski prostor pritišće prste međusobno, približava ih i deformira. Takva obuća potiče razvoj deformacije, ona žulja i smeta “kvrgu” koja je nastala s vanjske strane palca i to je mjesto sklono bolovima i upali. Da bi to spriječili osim jednostavnih separatora, udlaga i noćnih ortoza na tržištu postoji i obuća namijenjena upravo za hallux deformaciju. Obuća ima poseban umetak koji ne stvara pritisak na kost.

Spušteno stopalo je naziv za deformaciju koja predstavlja spuštene i ravne svodove stopala. Kod spuštenih stopala se opterećenje prenosi na nogu jer kod takvog stopala je izgubljena funkcija amortizacije. Javlja se umor u nogama, bol u stopalima, mišićima i leđima jer hod nije elastičan. Deformacija se razvija postepeno i potrebno je reagirati u doba adolescencije pravilnim izborom obuće i ulošcima. Zbog nepravilnog opterećenja u starijoj životnoj dobi javljaju se degenerativne promjene, problemi s cirkulacijom koji izazivaju proširene vene i mnoge druge tegobe.