Anatomska obuća kol 1

Što je anatomska obuća?

Anatomska obuća označava specijalnu kategoriju obuće kojoj je posvećena posebna pažnja kod oblikovanja gazišta. Anatomska gazišta su oblikovana na način da rasterećuju tegobe koštano-mišićnog sustava (kralježnica, koljena, zglobovi, stopala).

Rađena su po svim pravilima ortopedske tehnike. Anatomska obuća ima vrlo važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i funkciju održavanja optimalnog odnosa površine stopala s površinom po kojoj se krećemo.

Kome je namijenjena anatomska obuća?

Anatomska obuća je namijenjena ljudima različite životne dobi koji se žele osjećati udobno i zdravo. Posebno je namijenjena osobama kojima profesija zahtijeva dugotrajno stajanje, koji pate od raznih tegoba i bolova stopala, te svima koji ne pristaju na kompromise kod odabira udobne obuće.

Kako anatomska obuća utječe na zdravlje?

Anatomska obuća utječe na opće zdravlje stopala i nogu jer je konstruirana da bi maksimalno rasteretila tegobe. Ovisno o problemu ili deformaciji stopala potrebno je prilagoditi obuću koja je namijenjena za isti. Kod anatomske obuće posebna pažnja je posvećena prvenstveno gazištu obuće kako bi poticalo prirodan položaj. Visina pete od 2,5 do 5 cm prihvatljiva je po preporuci ortopeda.

Koji su najčešći uzročnici bolova u stopalima?

Najčešći uzročnici bolova u stopalima su loše cipele koje ne odgovaraju vašoj nozi, žuljevi, spuštena stopala, nošenje visokih peta i neprikladna obuća.

Najčešće deformacije stopala i prikladna obuća?

Hallux valgus je u velikoj većini slučajeva prirođena deformacija ali i mnoge moderne navike današnjice pogoduju razvoju deformiteta i dodatno ga pojačavaju. Hallux Valgus je bolna „kvrga“ na vanjskom dijelu palca koja nastaje kada se nožni palac počne zakretati prema drugom prstu. Preuska obuća koja izaziva pritisak i učestalost nošenja visokih peta dodatno razvijaju deformitet. Kod cipela sa visokim petama, težina se sa pete prenosi na prste, a uski prostor pritišće prste međusobno, približava ih i deformira. Takva obuća potiče razvoj deformiteta, ona žulja i smeta “kvrgu” koja je nastala s vanjske strane palca i to je mjesto sklono bolovima i upali. Da bi to spriječili osim jednostavnih separatora, udlaga i noćnih ortoza na tržištu postoji i obuća namijenjena upravo za hallux deformaciju. Obuća ima poseban umetak koji ne stvara pritisak na kost.

Spušteno stopalo je naziv za deformaciju koja predstavlja spuštene i ravne svodove stopala. Kod spuštenih stopala se opterećenje prenosi na nogu jer kod takvog stopala je izgubljena funkcija amortizacije.